Warning: Use of undefined constant upper_right - assumed 'upper_right' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/m1g3ng/public_html/hotelravnogor.com/wp-content/plugins/soundy-background-music/templates/front-end.php on line 194

Равногорско тракийско съкровище


Открито е при разкопки на археолога Георги Китов при проучване на могилен некропол в м. „Чемериката” през август 1987 г.izl_ravnogor

Некрополът е разположен на 1300 м надморска височина и е един от най-високопланинските некрополи, които са проучвани у нас. Датирано е от ІІ-І век пр.Хр.

Намереното съкровище е украса за конска амуниция от сребро с позлата. Съдържа начелник, седем кръгли апликации и наниз от сребърни мъниста. Начелникът е уникален, защото до тогава по българските земи не е откриван друг подобен. Кръглите апликации са се поставяли от двете страни на конската глава. Изобразените на тях богини са обърнати в различни посоки, в зависимост от коя страна на конската глава са се поставяли. Изобразена е богинята на победата Нике, богинята на войната Атина и богинята лова Артемида.

Нагръдникът, най-голямата апликация, вероятно е синкретичен образ на божества, тъй като съчетава атрибути на Аполон, Нике, Дионис. В него могат да се видят лозовите листа и маската, характерни за Дионис, венецът на Аполон и крилата на Нике.Нанизът от сребърни мъниста е украсявал шията на коня.

Съкровището е представяно в изложби в Швейцария, Белгия, Германия, Франция, Испания, САЩ, Япония. През следващите дни възможност да се докоснат до това късче история ще имат и жителите и гостите на Пазарджик.

Ravnogor-FIG_009