Warning: Use of undefined constant upper_right - assumed 'upper_right' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/m1g3ng/public_html/hotelravnogor.com/wp-content/plugins/soundy-background-music/templates/front-end.php on line 194

Фотински водопади


Село Фотиново се намира в северозападни Родопи на 1100 м над морска височина, на двата бряга на Фотинска река, на 10 км от Нова махала, на около 24 км от Батак. Пътят до селото е приятен и предлага красиви гледки.

Фотинският водопад се намира в средното течение на Фотинската река. От с. Фотиново отстои на около 3 км. източно от селото. Водопадът се състои от три пада. Първият с 6-7 м височина, вторият, който е най-висок е 17-18 м, и третият е 5-6 м. Местните и туристите често наричат тези падове първи, втори и трети фотински водопади.

Тръгва се от паркинга пред кметството. Навсякъде са поставени указателни табели. Но и да попитате за пътя към водопадите ще получите любезен отговор. От селото по долината на Фотинска река, по добре маркиран туристически маршрут, следващ черния път, за около един час се достига до водопадите. Още в началото ще видите стар римски мост. Реката предлага красиви места с водни падове и фотографите ще бъдат изкушени да се спускат, за да снимат. Има и удобно място за лагеруване. Когато достигнете отбивката за водопадите, ще видите две пътеки – едната води към първия водопад, а другата стръмно се спуска към втория и третия водопад.

Първият водопад е трудно достъпен. До него се стига по стръмна, тясна пътека. Има малка площадка, която е удобна за снимки и отмора. Спускането в самата основа на водопада изисква доста внимание, но си заслужава. Фотографите трябва да очакват там много пръски.

След като се насладите на първия водопад, връщате се обратно и поемате по пътека до втори и трети водопад. Спускането е стръмно и след като преминете през реката по дървен мост достигате до втория и третия водопад. Може да се изкачите и до горния водопад.

Има маркирана пътека, която се вие по хълм и води до площадка, от която се разкрива прекрасна панорамна гледка към водопада. Водата се спуска по стъпаловидния скат и образува феерия от кипящи водни струи по естествената скална каскада.